Andrea Magnolini – Włoskie piece gliniane

Każdy zauważy różnicę między chlebem i pizzą pieczonymi w piecu elektrycznym a w piecu na drewno. Efekt jest jeszcze lepszy i bardziej zaskakujący, jeśli pieczenie odbywa się w piecu z gliny.

Książka ta, praktyczny poradnik „zrób to sam”, pozwala odkryć na nowo jeden z najstarszych materiałów używanych przez człowieka – glinę, obecnie bardzo cenioną przez budownictwo ekologiczne z racji swej plastyczności i braku negatywnego wpływu na środowisko.

Aby zaoferować szerszy wybór, poradnik ten prezentuje konkretne przykłady pieców zbudowanych przez autora na cztery różne sposoby: z plecioną kopułą; z gliny, piachu i słomy; ze sklepieniem z surowych cegieł; ze sklepieniem ze starych dachówek i gliny. Każdy przykład budowy pieca jest dokładnie zilustrowany i opisany w poszczególnych fazach wznoszenia

Andrea Magnolini, urodzony w Bresci, mieszka na wsi, w gminie Bolonia. Niezwykły dydaktyk, zajmuje się poszukiwaniem i szerzeniem wiedzy o tradycjach i rzemiośle